Linköping

De ska hejda gängrekryteringen

1:51 min

Om knappt en månad, den 15 juni, startar polisens nya försök med en så kallad social enhet i Linköping. Målet är att hindra att ungdomar värvas till kriminella gäng. Förberedelserna pågår nu för fullt.

– Vi får mer och mer problem med de kriminella nätverken så det känns väldigt bra att vi kom med i det här. Vi kan förmodligen lära oss en del av kommuner som haft problematiken en längre tid, säger Håkan Stenbäck närpolischef i Linköping.

I början av maj kom beskedet att Linköping blir en av tolv kommuner som ska testa ett nytt sätt för att identifiera ungdomar som börjat begå brott. Uppdraget gäller unga mellan 15 och 25 år.

Kommunens sociala förvaltning har huvudansvaret och ska samarbeta med först och främst polisen. Försöket ska pågå till sista oktober och de tolv kommunerna är pilotptojekt för en modell som sen ska spridas över landet. Den femtonde juni ska försöket starta.

Socialstyrelsen håller fortfarande på att ta fram en manual för riskbedömning av ungdomar, säger Håkan Stenbäck. Och i Linköping håller juristerna på att färdgiställa en så kallad medgivandeblankett för föräldrar.

– Föräldrarna medger då att man bryter sekretessen mellan dem som jobabr med det här. Så att ingen kan kunna hänvisa till att det är skeretess så att man inte kan säga någonting. Och den erfarenhet vi har är att många föräldrar inte skulle tveka en sekund utan vill ha hjälp.

Polisen i Östergötland har sedan tidigare ett samarbete med skolorna i länet för att öka kontakterna och stävja brott. Lotta Järkemyr är närpolis i Motala och hon tycker det är en viktig uppgift att finnas på skolorna.

– Jag kan tänka mig att om man känner en polis kanske man hindrar sig själv om man exempelvis ska sparka till en lyktstolpe eller papperskorg eller någonting, säger hon.

Håkan Stenbäck betonar också att närpoliserna gör ett jättebra jobb i skolorna.

– Det här är en fortsättning på det. Vi är bra på de unga men vi kan bli bättre. Och lite längre upp i åldrarna kan det också handla om avhopp från såna här nätverk. Det måste finnas ett bra stöd, säger han.