Bankrån i Flen

Rånarna ännu på fri fot

Flera polisdistrikt, däribland Östergötland, deltar nu i den intensiva jakten efter de fyra män som i förmiddags rånade Handelsbanken i Flen. När de första poliserna kom till platsen blev de beskjutna av rånarna.

 Jakten på rånarna pågår nu i området runt Flen bland annat med hjälp av helikopter. Rikslarm har gått ut och flera polisdistrikt deltar tillsammans med den nationella insatsstyrkan i jakten.

Enligt Östgötapolisen har flera observationsplatser upprättats i de norra delarna av länet och i området runt Flen finns just nu ett antal vägspärrar. Polisen utgår från att rånet var planerat och misstänker att rånarna har rekognoserat i Flen och Katrineholm innan rånet.

– Vi använder alla tillgängliga resurser. Vi har vägspärrar runt om länet, vi har helikoptrar, bearbetar tips just nu och säkrar spår på brottsplatsen. Det pågår också förhör med vittnen och bankpersonal, säger Elin Almkvist, pressinformatör vid polisen i Sörmland.

Klockan var 09.38 när länskommunikationscentralen i Sörmland fick in ett larm om ett pågående rån mot Handelsbanken i Flen, runt fem mil norr om länsgränsen.

När en polispatrull kom till platsen blev den beskjuten och polisbilen träffades av flera skott. Polisen besvarade beskjutningen, men ingen polis skadades. Däremot kan någon av rånarna blivit träffad, enligt polisen.

En bil utanför banken sattes också i brand i samband med rånet och en brinnande bil påträffades vid Vallmotorp på väg 56 utanför Katrineholm. Enligt polisen har man nu slagit fast att det var rånarnas flyktbil. 

– Vi är intresserade av iakttagelser från Vallmotorp idag och någon vecka tillbaka, säger polisens pressansvarige Elin Almkvist.

Två av bankens anställda lyckades fly till en närliggande tobaksaffär.

– Bankpersonalen kom inspringande till oss, två av dem, och då drog vi in kunderna som var utanför och låste lokalen eftersom det förekom skottlossning. Jag fick mota in folk längst in så att ingen stod vid fönstren, berättar Anita Karlsson i Tobakscentrum i Flen.

En ur personalen, en kvinna, blev kvar med rånarna i vad Anita Karlsson uppskattar till en halvtimme.

– Vi hörde skottlossning vid flera tillfällen och kraftig rökutveckling från en bil vid banken. Sedan kom brandkåren.

När hon låste dörren såg hon en av rånarna utanför. Han var klädd i svarta kläder med en huva eller hjälm på huvudet och hon tyckte att det såg ut som skidglasögon. Han var beväpnad med ett tungt automatvapen, enligt vittnet.

Hon såg också en polisbil med skotthål på baksidan av fastigheten.

- Vi såg ett skotthål i rutan.

Om och i så fall hur mycket pengar rånarna kom över är oklart.

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger till TT att tillvägagångssättet och beväpningen gör att han gissar att gärningsmännen är tungt kriminella och inga nybörjare.

Sarnecki påpekar dock att riskerna vid bankrån är stora och utdelningen liten.

– Vanligtvis kommer de över mycket mer pengar genom att råna en värdedepå eller värdetransporter.

Han betonar dock för TT att om det finns insiderinformation från banken kan även bankrånare komma över stora summor, eftersom bankkontor vid enstaka tillfällen kan ha mycket kontanter hemma.

Fredrik Sandberg
Reino Helin
P4 Sörmland