Bamsetidning för asylsökande sågas

1:33 min

Den tidning som Migrationsverket ger ut till asylsökande barn får stark kritik. I tidningen får en vargfamilj avslag på sin asylansökan och återvändandet beskrivs mycket positivt.

Jan Johansson som är diakon i Svenska Kyrkan i Linköping arbetar med gömda flyktingar och tycker att serien ger en förenklad bild av en svår situation.

– Verkligheten är långt ifrån så enkel. Det var en riktig idyllbild när de hade landat, men verkligheten är nästan aldrig så, säger Jan Johansson.

Bamseserien handlar om två familjer, där den ena får stanna i Sverige och den andra får avslag på sin asylsökan.
Slutet för den familj som får lämna Sverige beskrivs som en stund av glädje.

– Man behöver inte gå ut med att det kommer att sluta olyckligt när det inte alltid är så, för har man asylskäl så får man lov och stanna i Sverige och om det slutar olyckligt i hemlandet då har man asylskäl.

Syftet med serien är att asylsökande barn ska kunna förstå den process de är en del av, och Migrationsverkets projektledare Annelie Kungsman Persson menar att slutet handlar om att ge barnen hopp.

– De allra flesta som söker skydd i Sverige får avslag och de barnen vet vilket elände de har varit med om. Det finns ingen serietidning i världen som kan få dem att ta bort sin rädsla för ett återvändande, avslutar Jan Johansson.