Saabs vd Håkan Buskhe, Linköpings kommunalråd Paul Lindvall och borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt på invigningen. Foto: Mats Eriksson/Linköpings universitet
Linköping

Saab startar center i Brasilien

"Det här gör vi oavsett om de väljer Gripen"
1:26 min

Samtidigt som nya mutanklagelser i samband med en JAS Gripen-affär diskuteras här hemma så invigdes på onsdagen ett nytt forskningscenter i Brasilien, där Saab samt Linköpings kommun och universitet samarbetar med brasilianska kolleger.

Statsminister Fredrik Reinfeldt berättade kort om centret i ett tal han höll på tisdagen under sitt besök i Sao Paolo i Brasilien, och på onsdagen invigdes centret i just Sao Paolo av bland andra Linköpings borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt.

En delegation med anställda på Linköpings kommun, universitetet och Saab var i Brasilien vid invigningen.

Centret heter Swedish-Brazilian research and innovation Center. Verksamheten ska fokusera på flyg, försvar och utveckling i städer - till exempel civil säkerhet.

Centret ska jobba med att skapa och utöka nätverkande och andra samarbeten mellan Sverige och Brasilien både på politisk nivå och inom akademiska och industriella områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".