Östergötland

Travtränare anmäld för dopning

1:34 min

En travtränare i länet har polisanmälts efter att tre hästar i hans stall testat positivt för anabola steroider och smärtstillande medel. Dopningstesterna gjordes vid ett oanmält besök i början av maj.

Analysen av proverna visar på förekomst av den anabola steroiden stanzolol hos två av hästarna. Den tredje hästen testade positivt för den smärtstillande substansen metokarbamol. 

I samband med det oanmälda besöket påträffades också sprutor och kanyler i soporna i stallet.

– Jag tror att alla inom travsporten, liksom jag, känner en djup förstämning med det här beskedet. Vi har i många år testat hästar för anabola steroider, men det här är första gången vi funnit dopningssubstansen, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

De två hästar, som testade postivt för anabola steroider, får nu omedelbart startförbud som sträcker sig i minst två år efter att hästarna lämnat ett negativt prov. De övriga hästarna i stallet, som helt eller delvis ägs av travtränaren, förbjuds att delta i tävlingar till dess att de lämnat negativa dopningsprov.

Dessutom inväntar Svensk Travsport analyssvar från ytterligare två hästar som tränas av travtränaren.

Travtränaren har nu polisanmälts och samtidigt fortsätter Svensk Travsport sin egen utredning. Därefter kommer beslut att fattas om att pröva fallet i ansvarsnämden, som är travsportens första rättsinstans.

– Vi vet ännu inte hur det här har gått till, men oberoende av hur hästarna fått i sig de otillåtna medlen visar det att vårt grundläggande arbete för ett starkt djurskydd fungerar. Vi tar varje år över 3600 dopningsprov i samband med tävling, träning och uppfödning, säger Ulf Hörnberg.