Foto: Fairtrade
norrköping

Sveriges första Fairtrade-förskola

Idag blir förskolan Kastanjegården i Norrköping Sveriges första diplomerade Fairtrade-förskola. Fairtrade handlar till exempel om att göra etiska val när det gäller vilka varor som köps in.

Till hösten börjar Norrköpings kommun som första kommun i landet att diplomera fler skolor och förskolor till Fairtrade.

Syftet är att ge skolor och förskolor förutsättningar att på ett enkelt och konkret sätt arbeta med viktiga frågeställningar och på så vis ingå i Norrköpings arbete med Fairtrade City där kommunen ska ställa etiska krav på upphandlingar.

Vad är Fairtrade City?

Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Det innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Alla Fairtrade City-diplomerade kommuner leds av en styrgrupp. I Östergötland är Boxholm, Linköping och Norrköping utsedda till Fairtrade City.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".