Dopningskandalen

"Hans karriär är slut"

7:13 min

Beskedet om att tre av den östgötske travtränaren Nils Enqvists hästar visat sig vara dopade har slagit ned som en bomb i travbranchen. Lars-Gunnar Dahlgren på tidningen Trav och galoppronden beklagar det som hänt.

– Det var en stor chock. Att det skulle förekomma anabola steroider inom svensk travsport är ju något som man inte har trott. Under alla år har det aldrig det aldrig hittats något sådant, säger Lars-Gunnar Dahlgren, redaktör på tidningen Trav och galoppronden.

Det var igår eftermiddag som beskedet från Svensk Travsport kom. Tre av den välkände travtränaren Nils Enqvists hästar hade testat positivt för anabola steroider och smärtstillande medel vid ett dopningstest. Testerna gjordes vid ett oanmält besök på Enqvists gård i Krokek i början av maj.

Det var proverna på båda unghästarna Thunderstorm Viking och Freedom Viking som visade spår av den anabola steroiden Stanozolol. Det är samma substans som gav friidrottaren Ben Johnson skandalrubriker på 80-talet och Lars-Gunnar Dahlgren jämför gårdagens besked med de skandaler som förekommit inom till exempel friidrotten.

–  Det här är det största avslöjandet inom svensk travsport någonsin. Det är vår Ludmila Engquist eller Ben Johnson. Det är precis samma dignitet, samma skandal. 

Lars-Gunnar Dahlgren säger också att beskedet orsakat bestörtning i travbranchen och att han själv först tänkte att det kanske inte stämde, att någon helt enkelt velat sätta dit Nils Enqvist.

Nu har dock Enqvist själv, i flera intervjuer, erkänt att han har gett hästarna det förbjudna preparatet.

– Beslutet var mitt, men jag hade ingen aning om konsekvenserna. Det var skitdumt, säger travtränaren till Norrköpings Tidningar idag.

Nils Enqvist är nu polisanmäld och inom Svensk Travsport fortsätter utredningen. Samtliga hästar på Enqvists tränarlista ska nu testas och redan nu väntar man på analyserna av tester som redan tagits på ytterligare två hästar.

Dessutom ska hingsten Opal Viking, Enqvists stjärnhäst, som numera är pensionerad och står i ett stall  i Italien, testas. Och det många givetvis undrar är om hästen som sprungit in närmare 25 miljoner kronor också kan ha blivit dopad. 

– Det är ju den jobbigaste frågan av alla. Om det skulle visa sig att även Opal Viking skulle ha fått det här då är det ju en megaskandal. Opal Viking är ju en internationell storstjärna och en ambassadör för svensk travsport ute i Europa. Det skulle vara katastrof i så fall.

Själv tror Lars Gunnar Dahlgren dock inte att Opal Viking har dopats.

– Han har ju nästan bara deltagit i storlopp och då görs dopningtester efter varje lopp och inget har varit positivt.

När det gäller Enqvist själv innebär gårdagens avslöjande sannolikt att en framgångsrik karriär är över, säger Lars-Gunnar Dahlqvist.

 – Den är slut. Det finns ingen återvändo. Den enda påföljden som kan komma ifråga är livstids avstängning. Så i Sverige är hans karriär definitivt slut.