"Polisen handlade i nödvärn"

Det blir inget rättsligt efterspel mot den polisman som i början av juni avlossade sitt tjänstevapen i samband med en biljakt i centrala Norrköping.

Chefsåklagare Monica Mimer som har utrett ärendet säger till Sveriges Radio Östergötland att hon anser att polisen agerade i nödvärn.
Enligt Mimer uppvisade de tjuvar som polisen jagade stor hänsynslöshet i sin framfart under biljakten, och risken fanns att såväl egendom som andar personer skulle komma till skada. Bland annat ska de jagade tjuvarna ha försökt att köra över en polisman.
Polismannen som avlossade skottet försökte träffa däcket på bilen man jagade, men skottet gick in plåten, och fick inte stopp på bilen. Biljakten slutade först vid Packhusrondellen när tre jagande polisbilar prejat bilen av vägen.
Två män greps och har nu dömts till fängelse för bland annat vårdslöshet i trafik och stöldbrott.
Mimer kommer dock att fortsätta att granska ärendet. Nu ska hon undersöka om polisens framfart i city med tjänstebilarna innebar några risker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista