Destination Vadstena kan komma att säljas till privat företag

I Vadstena har turismen minskat så mycket att turistbolaget, Destination Vadstena, har fått ekonomiska problem. Samtidigt diskuteras möjligheten att turistbolaget, som idag ägs av kommunen, säljs till privata entreprenörer. Det är en ide som välkomnas av styrelseordförande i Destination Vadstena, Christer Kassel.

- Vi är inte entrprenörer i kommunen, det behövs en injektion i ett företag med nya idéer, säger Christer Kassel.

Och frågan tycks handla om hur stor del av Destination Vadstena AB som ska säljas. De privata entreprenörena har själva föreslagit att kommunen ska vara kvar som delägare med 10 %. Destination Vadstena arbetar för närvarande intensivt med hjälp av advokat för att ta fram en mängd avtal som behövs för att kunna sälja bolaget.

Till exempel ägs Vadstena Slott av statliga fastighetsverket. De har aldrig tidigare tillåtit att hyra ut till en privat värd. Men eftersom de redan har ändrat sig när det gäller bland annat Kalmar Slott hyser båda parter gott hopp om att det ska bli möjligt för en privat värd också i Vadstena.

- Det drivs på ett framgångsrikt sätt i vissa andra kommuner under ledning av privata aktörer. Det borde vara rimligt att det skulle fungera även i Vadstena, det säger Bengt O Petterson som företräder de fem privata entreprenörerna i nybildade Vadstena Com AB.

- Det är väsentligt mycket sämre räkenskaper än vad dom har budgeterat och då måste vi vara ödmjuka och inse att det kommer krävas en ännu större insats från vår sida för att vända det här, fortsätter Bengt O Petterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista