Klimat blir politik vid nytt center i Linköping

I veckan har det talats en del om Sveriges klimat och om det kommer bli tre eller fyra grader varmare till nästa sekel. Men man måste komma ihåg att frågan är mycket allvarligare än så. Det säger Björn Linnér på det nybildade instituet för klimatpolitisk forskning i Linköping.

Björn Linnér leder arbetet på Sveriges första center för Klimatpolitisk forskning med säte i Linköping. Här ska man arbeta för att vetenskapliga rön om klimatförändringar också omvandlas till praktisk politik, vilket hittills visat sig mycket svårt.

- Det har man ju hört att folk tycker det är skönt att det blir lite varmare här, men man glömmer bort att vi kommer hyfsat undan i och med att vi kan göra åtgärder. Men vissa har inte råd med åtgärder och kommer drabbas väldigt hårt, säger Björn Linnér. Han fortsätter förklara att USA under Bushadministrationen varit negativa till det här arbetet eftersom det bland annat finns stora interssen i oljeindustrin. På center för Klimatpolitisk forskning ska man bland annat studera som krävs i förhandlingarna för att man ska kunna komma fram till ett avtal som är rättvist och som dessutom gynnar hållbar utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".