Länsstyrelsen överväger förbud av kräftfiske för allmänheten i Vättern

Snart är goda kräftor dyra. Och kanske förbjudna att fiska i Vättern av allmänheten. Som vi berättat tidigare i veckan har jakten på det kravlande guldet lett till att en tillsynsman från Länsstyrelsen har blivit hotad av en tjuvfiskare. På Länsstyrelsen har man nu börjat diskutera vad man kan göra åt allt tjuvfiskande. En möjlig åtgärd är att förbjuda kräftfiske för allmänheten helt och hållet i Vättern.

Per Erik Larsson Larson är fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Östergötland och han säger att om inte allmänhetens tillstånd till att fiska kräftor sköts på rätt sätt, kan tillståndet komma att dras in.

Det var för fyra år sedan som det blev tillåtet för allmänheten att fiska kräftor i Vättern. Egentligen är det bara under sensommaren och 300 meter ut i vattnet, som det är tillåtet. Och då endast med sex burar. Men för varje år har det illegala tjuvfisket ökat så till den grad att det nu handlar om stora affärer.

Samtliga fyra län runt Vättern har i flera år påtalat för Fiskeriverket att dom behöver mer resurser för att ha en chans att se till att bestämmelserna följs. Med en tillsynsman för hela Vättern är chansen att ta någon på bar gärning mycket liten. Ett totalförbud skulle inte få bort tjuvfisket, men det skulle åtminstone avskräcka en del, tror Per Erik Larsson som är mycket missnöjd med hur Fiskeriverket brister i att ta ansvar för sin egna bestämmelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista