Snart för sent söka bidrag för biogas

De som bor i Norrköping och Linköping och är intresserade av en biogasbil får nu se till att skynda sig på. I alla fall om de vill få hjälp med de merkostnader som ett sådant bilinköp för med sig. I september går nämligen ansökningstiden ut. 

I Norrköping har pengar sökts för 14 fordon dessutom har de 16 biogasbussar som körs i innerstadstrafiken fått bidrag.

I Linköping ser situationen lite annorlunda ut, här har man under många år producerat biogas och det har funnits möjlighet att söka pengar sen 2001 och totalt har 151 fordon fått bidrag i Linköping.

Antalet privatpersoner som har sökt bidrag är mycket lågt både i Norrköping och Linköping och det går bara att söka pengar för nya bilar, alltså inte begagnade.

Pengarna till bidragen för att få hjälp till att köpa en biogasbil kommer från statens så kallade lokala investeringsstöd som har skapats för att stödja en miljövänlig och hållbar utveckling.

I september går tiden ut för den som vill söka bidrag men Emma Campbell på Norrköpings kommun hoppas att man kommer att få nya statliga pengar. Skillnaden då blir att privatpersoner inte längre kommer att kunna söka bidraget.

Fakta biogas i Östergötland:

Biogas utvinns då man rötar organiskt avfall i en syrefri miljö. I Linköping har Tekniska verken under flera år jobbat med att utvinna gasen, som till största delen består av metangas, från slaktavfall och bolaget Svensk biogas som är en del av Tekniska verken är idag en av Europas största producenter av biogas.

I Norrköping har Sydkraft nyligen byggt en rötningsanläggning för avloppsslam och från den 13 juni så drivs innerstadsbussarna i Norrköping med biogas, i Linköping har innerstadsbussarna gått på biogas under flera år. Biogas räknas idag som det renaste drivmedlet för förbränningsmotorer då koldioxidutsläppen i princip är noll eftersom koldioxiden från det organiska materialet redan finns i kretsloppet. Utsläppen av partiklar och hälsofarliga kolväten är också minimala.

Priset för biogas är cirka 20-30% lägre än bensin då det idag är skattebefriat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".