Protester mot neddragningar av färdtjänsten

Handikappföreningar protesterar mot Norrköpingskommuns planer på att minska på färdtjänsten. Bland annat kan förändringarna innebära att färdtjänst efter klockan nio på kvällen dras in och att man måste beställa taxin två timmar före avfärd.

Östgöta Trafikens periodkort får inte användas för färdtjänst inom kommunen, ingen färdtjänst efter kl 21, dubbel egenavgift för medresenär, 2 timmars förbeställningstid. Det är några av förändringarna som handikappföreningarna protesterar mot.

Förslagen strider mot det handikappolitiska program som kommunen efter mycket diskuterande tog fram 2002 påpekar Kerstin Lidberg, ordförande i Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping. Där står bl a att färdtjänst ska ha samma taxa som kollektivtrafiken och att människor med funktionshinder ska ha tillgång till aktiviteter på lika villkor som andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".