Travskandalen

Dopningsreglerna skärps

1:13 min

Från och med den 1 juli i år börjar nya föreskrifter om dopning av djur att gälla. Under den senaste tiden har ju bland annat travsporten skakats av flera dopningskandaler.

– Man tydliggör här vilka preparat som är förbjudna, men huvuddraget är att det är förbjudet att dopa djur vid träning, inför tävling och vid tävling. Och det gäller ju inte bara häst och hund utan alla djur som man tävlar med, säger Helene Kättström.

Det var i slutet av maj som travsporten skakades av avslöjandet om att flera av den östgötske travtränaren Nils Enqvists hästar var dopade med anabola steroider. Avslöjandet, som var det första i Sverige, gjordes vid en oanmäld kontroll på Enqvists gård och samtliga hästar på hans träningslista håller nu på att testas. 

Så sent som i förra veckan avslöjades ytterligare ett misstänkt fall, även det inom travsporten. Helene Kättström nämner de båda fallen, men säger samtidigt att hon inte kan uttala sig om ifall dopningen av djur ökat.

– Eftersom det inte finns någon fullständig dopningskontroll av alla djur är det alltid svårt att uttala sig om, men ett av fallen inom travsporten var ju väldigt allvarligt.

"Hans karriär är slut" (20/5)

Enligt Svensk Travsport är det första gången som man funnit anabola steroider inom svensk travsport. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

#text=4515588#av den östgötske travtränaren Nils Enqvists hästar visat sig vara dopade har slagit ned som en bomb i travbranchen.

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.