Östergötland

Exporten till Kina ökar

1:44 min

Östergötland är Sveriges fjärde största exportör av varor till Kina. Idag var handelsminister Ewa Björling (M) på besök i länet för att diskutera den ökande handeln med landet.

Ett sextiotal personer, främst företagare, fanns på plats för att lyssna på handelsministern. Föredraget andades optimism och framtidstro.

I Kina finns 400 svenska bolag etablerade och Östergötland är en av landets snabbast växande exportregioner, 92 småföretag i länet gör idag affärer med Kina.

– Vi är väldigt attraktiva när det gäller miljöteknik, Kina tittar också på oss när det handlar om utbildningskvalitet och innovationsförmåga, säger handelsminister Ewa Björling (M).

Kan man konkurrera med andra länder som kanske har lägre produktionspriser?

– Sverige är väldigt bra på att sälja hela lösningar, det vill säga både vara, tjänst, utbildning, service, underhåll och när vi tänker på det sättet så står vi oss väldigt väl i konkurrensen, säger Ewa Björling.

Men bland företagarna finns också en rädsla, det kan vara för att få produkten kopierad, kommunikationssvårigheter eller myndighetssvårigheter. Christian Berger är vd för ett konsultföretag och berättar om sina erfarenheter.

– Framförallt tror jag det är förståelsen för motparten, kännedomen och kunskapen om motparten, att det är ett stort mentalt avstånd helt enkelt. Sättet att agera i affärer skiljer sig och det känns ofta lite säkrare att vända sig till länder som ligger oss lite närmare helt enkelt, säger han.