Turordning för uppsägningarna i Motala kommun klara

Totalt 100 arbetstillfällen ska försvinna, enligt det varsel som lades den 10 juni, men ännu återstår mycket arbete innan det är fastställt vilka personer som måste sluta sina jobb, säger personalchefen Leif Clemedtson.

Den 1 november ska allt kring varslet vara klart och alla drabbade ha fått besked.

Ännu har man bara kommit fram till hur turordningslistan ser ut.

- Det har tagit sin tid, säger Leif Clemedtson. Kommunen har så kallade avvikelseavtal som innebär att det blir hål i organisaitonen när vikarierna försvinner.

Dessa hål beror på att kommunen inte tillsatt fasta tjänster som blivit lediga, annat än med vikarier, och när vikarierna ska bort så måste tjänsterna tillsättas omedelbart.

Det innebär att det blir fasta tjänster lediga för eventuellt övertalig personal.

När det pusslet är klart återstår flera andra möjligheter att minska antalet personer som måste sluta.

Det handlar om att erbjuda dem som fyllt 60 år garantipension och ävén att spara pengar i verskamheten genom att minska sjukskrivningarna - ett arbete som pågått i olika former i flera år i kommunen.

Men till slut kan det också handla om att lägga ner hela verksamheter, vilket både personalchefen och politiker i Motala talat om redan tidigare i sommar.

Nästan hälften av varslet som lades i juni berör barnskötare och elevassistenter i skolan.

Även anställda i äldrevården omfattas av de planerade nedskärningarna i Motala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista