Åtal mot 15 personer i opiumhärva

Idag kom åtalet mot de 15 personer som misstänks för inblandning i den stora opiumhärva som polisen avslöjat. Sex av de åtalade kommer från Linköping och en från Åtvidaberg. I övrigt är de inblandade hemmahörande i Stockholm, Göteborg och Berlin.

Förundersökningen är 2 000 sidor tjock. Så är det också ett av de största, möjligen det allra största, knarkmålet hittills i länet.

Handeln med opium ska ha pågått i Stockholmsområdet och i Linköping och polisen har arbetat med ärendet hela året. Man har spanat på de misstänkta, fotograferat dem och avlyssnat telefoner.

Av stämningsansökan framgår att två flickor i Linköping, 22 och 23 år gamla, misstänks ha fått eller köpt opium av andra av de åtalade.

Målet ska avgöras i Linköping och planeras pågår i fyra veckor med start den 23 augusti.

Opium kommer från en släkting till den svenska vallmoblomman och odlas framförallt i Afghanistan. I svensk domstol ger handel och innehav av opium ett något lägre straff än om det handlat om heroin. Handel med ett kilo opium ger sju års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista