Östergötland

Flera får dödade i ny vargattack

1:42 min

Fem får dödades och ytterligare tre skadades så allvarligt att de fick avlivas efter helgens vargattack på Vikbolandet. Det är det tredje vargangreppet i Östergötland sedan i maj.

– Först hittade jag ett får som låg upp och ned, halvätet. När jag gick in i hagen sedan hittade jag bara fler och fler, berättar bonden Björn Johansson, som fortfarande saknar tre får efter helgens attack.

Lasse Larsson, besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur på länsstyrelsen i Östergötland, har besökt gården och han är helt säker på att det är en varg som står bakom angreppen.

– Ja det är tillvägagångssättet, det är så kraftiga bett och de sitter så exakt i hals och nacke och är dödande. De som fick avlivas har fått luftstrupen avsliten, säger Lasse Larsson.

Hur ser du på att det på kort tid skett flera vargattacker i länet?

– Det är nog så att vi får räkna med det här, för vargstammens del så ska den ju spridas söderut.

Sedan i maj har det skett tre vargangrepp i Östergötland längs E22:an samt två angrepp i norra Kalmar län. Mycket tyder på att det är en och samma varg bakom attackerna.

– Jag tror att det rör sig om samma varg. Man kan bara gissa det men så tätt är det inte med vargen så jag skulle tro att det är samma eftersom det är i gränstrakterna av E22:an, säger Lasse Larsson.

Vad tycker du att man bör göra?

– Öka tillsynen. Det är ju lätt att säga, men det är det enda man kan göra och se till sina stängsel och att de blir bättre. Har man elstängsel så bör man se till att man verkligen har el i trådarna.

Har man betesmark ut mot havet bör man vara uppmärksam, berättar Lasse Larsson.

- Där skulle det behöva finnas stängsel med. De här djuren simmar in och kommer de då in ett hägn med massa får då kan det bli massa skador alltså, säger Lasse Larsson, besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur på länsstyrelsen i Östergötland.

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista