Kulturarvskonferens i Norrköping

För att få mer kunskap om hur vårt svenska kulturarv sprids och vilket funktion det här i samhället idag har forskare samlats i Norrköping till konferens.

Vårt svenska kulturarv har fått stor uppmärksamhet på senare tid inte minst genom Jan Guillous böcker om Arn och Birgittajubileet i Vadstena. Samtidigt vet forskarna fortfarande ganska lite om hur kulturarvet uppstår.
På campus Norrköping är forskare från hela landet just nu samlade för att diskutera detta.
Peter Aronsson är professor i kulturarv och historiebruk och en av initiativtagarna till konferensen som är den första i sitt slag i Sverige.
Syftet är att sammanföra olika vetenskapliga grenar för att på så sätt få en bredare kunskap om det Svenska kulturarvet.
Peter Aronsson berättar att man förut trott att den akademiska världen har haft kontroll över hur historien har presenterats.Men mycket har ändrat sig de senaste åren och det i sig har blivit en ny forskningsgren.
Konferansen samlar ett fyrtiotal personer från hela Sverige, en av dom är Anna Eskilsson som just nu doktorerar i ämnet hembygdshistoria i Östergötland, hon tycker att en viktig del av konferansen är att skapa kontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista