Större barngrupper en förklaring till låga barnomsorgskostnader för Ödeshögs kommun

Färre personal inom barnomsorgen är en förklaring till att Ödeshög har landets lägsta kostnad per barn och år i förskolan.
Kostnaden för kommunen hamnar på 95 000 kronor för ett heltidsbarn i förskolan och riksgenomsnittet ligger på 135 000 kronor.
Det visar statisitik från SCB.

I Ödeshög har varje årsarbetare hand om 6,6 barn. Genomsnittet för landet och länet är 5,4. I Söderköping har man bara 4,5 barn per anställd och i Ydre 4,8.
Men då har också Ydre länets högsta kostnder per dagisbarn på heltid, ca 165.700 och förklaringen är den höga personaltätheten säger förvaltningschefen Rolf Lindahl. Dessutom kan Ydre som är en glesbygdskommun inte samordna verksamheten utan har avdelningarna utspridda avdelningar och behöver dessutom många familjedaghem, säger han.
Även om barngrupperna är stora fungerar förskolan i Ödeshög bra anser Evelyn Andersson förskolans rektor.
Förklaringen är kunnig och engagerad personal säger hon och påpekar att långtidssjukskrivning inte förekommer och mycket få korttidssjukskrivningar.
Förskoleverksamheten kommer att få leva vidare med nuvarande förutsättningar säger Evelyn Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista