Östergötland

LRF ansöker om skyddsjakt på varg

1:34 min

Lantbrukarnas Riksförbund har beslutat att ansöka om skyddsjakt på de vargar som attackerat får i Östergötland. 

– Vi kommer gå in och ansöka om skyddsjakt på två stycken individer. Det var ett enhälligt beslut, säger Peter Borring, länsordförande, LRF.

Beslutet att ansöka om skyddsjakt på de två vargar som attackerat får i Östergötland vid fem olika tillfällen på kort tid säger Peter Borring är ett sätt att visa sina medlemmar att LRF stöttar dem fullt ut. Men han påpekar att skyddsjakt inte behöver vara det enda alternativet.

– Grundfrågan är att samhället har en målkonflikt. Vi kan inte hålla tamboskap om vi har rovdjur som fått smak på att äta dem. Och då kan vi inte göra annat än att vi har väldigt, väldigt bra stängsel och att vi får ersättning för de merkostnader vi får i form av att hantera skadade och skrämda djur. Men det får vi inte i dagens läge, säger Peter Borring.

Pengar till rovdjursavvisande stängsel delas ut av jordbruksverket till de län där vargarna etablerat sig. Men eftersom Östergötland tidigare inte haft några problem med vargattacker har inte Östergötland fått några pengar. Men nu hoppas Thomas Modin, rovdjursansvarig på länsstyrelsen att det ska bli aktuellt.

– Det hoppas och tror jag efter alla de här fem incidenterna, och året är inte slut än så det kan hinna bli fler. Det är nog Jordbruksverket medvetna om och tar med i beräkningarna när de ska fördela de resurser de har till befogande, säger Thomas Modin.

Sara Samuelsson

sara.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista