Landsbygdsbefolkningen i Östergötland ökar

Östergötland är ett av de län i landet där befolkningen på landsbygden ökar. I många län minskade istället antalet människor som bor på landsbygden och totalt är det 1400 personer färre som är bosatta på landet jämfört med år 2003.

Glesbygdsbefolkningen (med över 45 minuters pendlingsavstånd till en ort med minst 3 000 invånare) minskade i hela landet med totalt drygt 1 400 personer. Den klart sämsta utvecklingen har glesbygden i de två nordligaste länen som tillsammans står för över 85 procent av minskningen - Västerbotten minskade med 652 personer och Norrbottens län med 576 personer.

Landsbygdsbefolkningen ökade förra året i Stockholms län, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Skåne, Gotland, Halland, Västra Götaland och Värmlands län. Den tätortsnära landsbygden (på upp till 45 minuters pendlingsavstånd från en tätort med minst 3 000 invånare) ökade även i Västerbottens och Norrbottens län.

Landsbygdsbefolkningen totalt minskade i Jönköpings län, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbottens och Norrbottens län.

Till glesbygd räknas även skärgårdsöar utan bro till fastlandet. Kommuner som Öckerö, Vaxholm och Norrtälje har en positiv utveckling av sin glesbygdsbefolkning.

Källa: Glesbygdsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".