Trots många alkotester grips få rattfyllerister i länet

Trafikpolisen i Östergötland är bland dom polismyndigheter i landet som tar flest utandningsprov för att kontrollera om bilister har druckit alkohol. I östergötland fick var fjärde bilist blåsa i testapparaten under förra året. Samtidigt är myndigheten bland dom sämre i landet att avslöja rattfyllerister. I bara drygt en procent av fallen avsöljades en rattfyllerist.

Flest antal utandningsprov gjorde polisen i Norrbotten. Där gjorde polisen ett utandningsprov per tre invånare. Men på andra plats tillsammans med Västerbotten och Västmanland kommer östergötland.

Gemensamt för alla län som gör många prov är att dom är dåliga på att träffa rätt och enligt Hans Lundgren är det alltså bra, för dom många proven avskräcker bilförare att köra bil om dom har druckit. Och han är heller inte orolig att det myckna blåsande ska skapa irritation bland bilister som inte druckit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".