Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stjernkvist vill hem till Norrköping

Publicerat fredag 27 augusti 2004 kl 12.04

I går blev det klart att Lars Stjernkvist, Norrköpingsbo och socialdemokraternas partisekreterare kommer att avgå.

Enligt Stjernkvist är anledningen dels att resorna från Norrköping till Stockholm har varit jobbiga och dels att man enligt honom inte ska sitta på samma plats för långt tid.

Lars Stjernkvist säger tilll Sveriges Radio Östergötland att han efter 13 år av pendlande nu längtar hem till Norrköping. Han anser också att man inte bör sitta på partisekreterarposten för långt tid och om han skulle fortsatt skulle känt sig tvungen till att stanna till nästa val, 2006.

Lars Stjernkvist berättar inget om vad han skall göra efter att han avgått men han säger att han vill ha ett jobb ”på cykelavstånd”.

Stjernkvist kommer inte att avgå med omedelbar verkan utan först när en ny partisekreterare utsetts.

Bakgrund från SR Ekoredaktion:

Lars Stjernkvist, Stjärna kallad av partikamrater, har profilerat sig som den resonerande politikern, som hellre vrider och vänder på trossatserna än rätar ut dem till stela dogmer. Många har gillat hans stil, de missnöjda har önskat sig rakare budskap i snabbare takt.

De gånger han verkligen tagit i utan om och men har varit när han varnat väljarna för att rösta på vänsterpartiet, som enligt Stjernkvist aldrig gjort upp med sitt kommunistiska förflutna. Detta samtidigt som hans eget parti närt denna orm vid sin barm i ett mångårigt samarbete.

Gillade miljöpartiet

Om Stjernkvist haft svårt att förlika sig med denna närhet till vänsterpartisterna, har han haft desto varmare känslor för miljöpartisterna.

Han har varit pådrivande för ett ännu intimare samarbete med miljöpartiet, det har säkert inte varit så populärt bland dem i partitoppen som inte delar hans gröna entusiasm.

Enligt vissa uppgifter skulle Lars Stjernkvist ha fått sparken av sin chef, Göran Persson. När jag talade med Lars Stjernkvist på torsdagskvällen försäkrade östgöten Stjernkvist att hans beslut berodde på att han var trött på att pendla mellan Stockholm och Norrköping.

Han sa att Persson beklagat att han skulle bli av med sin partisekreterare men att han förstod honom.

Hur det än gick till, om det var partiledaren eller partisekreteraren som tog första initiativet till uppbrottet - det kan ju ha varit ömsesidigt - så är det ett obevekligen så att Stjernkvist varit ansvarig för två valkampanjer, som lett till svåra nederlag för partiet, den om euron och den om mandaten i EU-parlamentet.

Oroligt parti
Konvulsionerna efter de dramatiska valen lever kvar och när Stjernkvist drar till Norrköping lämnar han efter sig ett oroligt och splittrat parti.

Det var väl det han tänkte på när han häromdagen kommenterade det minskade förtroendet för Göran Persson med att säga: ”Partiordföranden är väl det minsta problemet vi har”.

Enligt TV4 på torsdagskvällen skulle samordningsminister Per Nuder ta över Stjernkvists jobb. Det dementeras bestämt av medarbetare till både Nuder och Göran Persson. Att Persson vill ge Nuder en skjuts framåt och tilldela honom mera publika uppgifter är ingen hemlighet.

Men det verkar inte troligt att han skulle lägga på honom ett så svårt och ofta otacksamt uppdrag som kanske stjälper mer än det hjälper på den minerade vägen till partiledarposten.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".