Linköpings budget i balans för nästa år

Idag presenterade Linköpings kommun sin budget för nästa år, och den är nästan i balans. Den ekonomiska situationen har förbättrats, samtidigt som en del sparsförslag redan har gett effekt. Kommunledningen tror inte längre att någon personal behöver sägas upp och att en del sparsförslag inte längre måste genomföras.

I våras såg underskottet i nästa års budget ut att bli 200 miljoner kronor. Kommunen gjorde tvärstopp med frysta chefslöner, stopp för konferenser och dyra mobiltelefoner. Dessutom fick nämnderna stora sparkrav på sig. Det har resulterat i att biblioteken måste stänga tidigare, att en fritidsgård och flera skolor stängs och att det blir mindre resurser i skolan för att nämna några åtgärder.

Ett område som slipper besparingar är hemtjänsten. Den får istället mer pengar, eftersom de äldre blir fler.

Det som räddar budgeten är att befolkningen ökar snabbare, skatteintäkterna ökar också, och så att regeringen lovat högre statsbidrag till kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".