Skogsägare röjer allt mer skog, men inte tillräckligt

De svenska skogsägarna röjer allt mer, men inte tillräckligt mycket. Det visar en enkät gjord av Skogsvårdsstyrelsen, som ändå är nöjda med beskedet.

I Östergötland röjdes mellan åren 2001 och 2003 12 000 hektar skog. Fram till 1993 var det lag på att skogsägare skulle röja sin skog, men i den nya skogspolitiken som infördes 1994 tog man bort skyldigheten. Det blev frihet under ansvar och länsjägmästare Ove Arnesson vid region Östra Götaland hos Skogsvårdsstyrelsen, tror att det har påverkat de senaste årens dåliga röjningsstatistik.

Att röja sin mark kostar mellan 2 500 och 3 500 kronor per hektar för skogsägare, en kostnad som man enligt Ove Arnesson får tillbaka när det är dags att sälja virket, eftersom kvaliteten på virket blir bättre efter röjning. Det går att jämföra med att rensa sitt trädgårdsland.

I sommar har det tillsatts en skogspolitisk utredning vars uppdrag är att se över skogspolitiken och då bland annat röjningsfrågan. - Om röjningen inte ökar kanske det återigen blir aktuellt med en lag, även om vi helst ser att det skulle fungera utan, säger Ove Arnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".