1 av 2
Sven-Olov Löfgren, regionansvarig i rovdjursföreningen
2 av 2
Foto: Olivier Morin / Scanpix
Östergötland

Skyddsjakt kan öka acceptansen

"Det är ett sätt för myndigheterna att visa att man bryr sig"
1:24 min

Att tillåta skyddsjakt på vargar som ställt till stora problem är ett sätt att öka acceptansen för varg, det säger vargforskaren Olof Lidberg med anledning av den pågående debatten i Östergötland. 

– När vargar börjar ställa till stora problem bör man ge tillstånd till skyddsjakt. Det är ett sätt för myndigheterna att visa att de bryr sig. För det är inte alla vargar som tar får hela tiden. Sådana vargar bör plockas bort i första hand så att acceptansen för varg ökar, säger vargforskare Olof Lidberg på Grimsö forskningsstation.

Ordet problemindivid har använts flitigt i debatten kring de senaste  vargangreppen i Östergötland, men Olof Lidberg menar att det är ett naturligt beteende för unga vargar.

– Så här kan vilken varg som helst bete sig, det är inga speciella vargar. Sedan upphör det bara på grund av att vargen drar vidare, för  många unga vargar är inte stationära utan flyttar på sig, säger Olof Lidberg.

Men att varg ska finnas så här långt söderut är en del av regeringens plan och enligt Olof Lidberg måste östgötarna lära sig att acceptera att vargen kan komma att etablera sig i länet.

– Har det pågått vargattacker i mer än en månads tid i samma område då är risken stor att vargen har etablerat sig där.

Sven-Olov Löfgren, styrelseledamot i Svenska Rovdjursföreningen, tycker att skyddsjakt är fel väg att gå och att myndigheterna borde varit snabbare med ekonomiskt stöd till djurhållarna att sätta upp rovdjursstängsel.

– Jag har varit med och satt upp 106 stängsel i Sverige och mig veterligen har inget hänt där efter det, säger Sven-Olov Löfgren.

Länsstyrelsen har nu lämnat in en skriftlig ansökan till Jordbruksverket som ska besluta om Östergötland har rätt till bidrag för att sätta upp rovdjursstängsel eller inte. Och tills dess har ändå Sven-Olov Löfgren förståelse för att skyddsjakt anses nödvändigt.

– Det ska finnas skyddsjakt på vissa individer, det är ingen tvekan om det. Jag vänder mig inte emot det vad gäller den här individen, för han är väl redan körd. Men till ett annat tillfälle måste myndigheterna jobba på ett helt annat vis.

Sara Samuelsson
sara.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".