Foto: Morten Holm/Scanpix
Norrköping

SMHI visar film om skyfall

1:21 min

En film som illustrerar hur intensivare skyfall kan påverka stadsmiljöerna i framtiden ska visas på World Water Week i Stockholm. Filmen har tagits fram av SMHI och Visualiseringscenter C i Norrköping.

– Filmen beskriver vad vi tror kommer att hända med vattenproblematiken i framtiden. Hur klimatförändringen kommer att påverka vattenmängderna och nederbördsintensiteterna, specifikt i städerna, säger Jonas Olsson, en av de forskare som ligger bakom projektet. 

Filmen, som premiärvisades i SMHI:s lokaler igår, visas i ett svart iglooliknande tält och illustrerar hur framtiden kommer se ut för jorden när det kommer till skyfall. En prognos visas upp som sträcker sig fram till år 2100 och den ser dyster ut.

Skyfallen kan komma att öka, både volym- och intensitetsmässigt och detta blir problematiskt för städerna då översvämmningar kan bli ett vanligare inslag framöver.

– Det enda man kan säga är att vi måste reducera våra utsläpp av växthusgaser för att bromsa växthuseffekten, säger Jonas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista