Foto: Sofia Strindvall/ Sveriges Radio
norrköping

Dödsolycka på Braviken

1:06 min

Polisen och Arbetsmiljöverket har nu inlett sina utredningar efter nattens dödsolycka på Bravikens pappersbruk i Norrköping. Det var vid tvåtiden i natt som 47-årig anställd omkom när ett  innertak rasade ned. 

– Dels har kriminaltekniker varit ute på platsen och dels har jag varit där i egenskap av utredare och fört en dialog med tekniker och Arbetsmiljöverket, som också varit där, säger Anders Wallberg vid polisen i Norrköping.

Olyckan inträffade i den del av pappersbruket där man tar in ved för bearbetning. Enligt Anders Wallberg har en förundersökning nu inletts för att slå fast om något brott mot arbetsmiljölagen begåtts.

– Det finns en brottsrubricering för att vi ska kunna hantera det här administrativt, men det finns ingen enskild person som är misstänkt för  brott i nuläget.

Hur går ni vidare nu?

Nu väntar jag på en avrapportering från kriminalteknikerna. Jag kommer också att begära in ett yttrande från Arbetsmiljöverket om hur de ser på den här händelsen. Jag kommer också att föra en dialog med åklagaren om hur vi ska gå vidare i utredningen och jag utgår ifrån att vi måste hålla förhör med ett antal personer på företaget för att få en bättre bild av vad som hänt.

På Braviken har man under dagen haft flera informationsmöten för personalen. Företagets krisgrupp är också inkopplad. Själva olyckan och vad den kan ha berott på vill man i nuläget inte uttala sig om.

Vi vill inte spekulera i det överhuvudtaget i dagsläget. Vi koncentrerar oss nu så mycket vi kan på att ta hand om vår personal och se till så att alla som är berörda mår så bra som de kan i det här läget. Sedan överlåter vi åt polisen och andra myndigheter att ta reda på vad som hänt och vad det beror på, säger informationschefen Jonas Lindell. 

Den avlidne 47-åringen hade jobbat på Braviken i många år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista