Vadstena

Information viktig inför nytt boende

0:51 min

I höst öppnas ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vadstena och nu planerar kommunen ett stort informationsmöte för allmänheten. Orsaken är bland annat de rasistiska brev kommunen fick i våras.

– Det är för att vi vill ge allmänheten i Vadstena en inblick i vad som ska ske och få bort eventuell flyktingfientlighet, säger Francesca Larsson (M) ordförande i socialnämnden i Vadstena. 

I slutet av maj i år vände sig kommunen till polisen efter att ha fått ta emot flera brev med främlingsfientligt innehåll.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att allmänheten får vetskap om var de här barnen kommer ifrån och vad de har varit varit med om. Att alla får en allmän bild av varför det är så viktigt att vi ställer upp och tar emot de här barnen, säger Francesca Larsson.

Hon är övertygad om att ett sådant möte kan öka Vadstenabornas förståelse för kommunens beslut och hänvisar till ett liknande möte när Mariagården, ett utslussningshus för personer som suttit i fängelse, öppnades.

– Stadsmissionen testade det då och efter det la sig den oro som många hade.

Rasistiska brev polisanmäls (25 maj)

#text=4523782#att ta emot ensamkommande flyktingbarn har Vadstena kommun fått flera brev med starkt främlingsfientligt innehåll. Nu har projektledaren vänt sig till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.