Valdemarsvik

Oklara turer runt Ämtös framtid

1:59 min

Bara två månader innan arrendetiden för stugbyn på Ämtö går ut är det oklart vad som ska hända med ön och stugbyn, som ägs av Valdemarsviks kommun. Jens Magnusson, som idag arrenderar stugbyn är kritisk. 

– Jag har väl gått och väntat på att kommunen klart och tydligt skulle tala om vad man vill och att man därefter skulle gå ut och fråga vilka intressenter som finns, säger Jens Magnusson som idag arrenderar stugbyn av kommunen.

Ämtö ligger i de norra delarna av Gryts skärgård och är klassad som naturreservat. Sedan många år tillbaka finns det en stugby ett servicehus på ön.

Om två månader går dock arrendetiden för stugbyn ut, men fortfarande kan kommunen, som arrenderar ut stugbyn till Jens Magnusson, inte säga vad man vill göra med området.

Från början fanns det ett färdig förslag som gick ut på att sälja hela eller delar av Ämtö när avtalet med den nuvarande arrendatorn löper ut. 

Kommunen anser att stugbyn är i behov av upprustning, men det saknas pengar för det och därför därför såg man en försäljning som det bästa alternativet. Nu har dock försäljningsplanerna stoppats. 

– Vi fick i måndags på kommunstyrelsen en idé presenterad för oss från IOGT-NTO och idrottsföreningen Trym här i Valdemarksvik om ett socialt företagande där man ser att Ämtö skulle kunna vara en lämplig plats, säger Anders Carlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik.

Trots att kommunens ekonomi inte har förändrats avsevärt under de senaste månaderna har alltså politikerna nu beslutat att stoppa försäljningsplanerna tills de har övervägt förslaget från föreningen IOGT-NTO.

Jens Magnusson är kritiskt till politikernas velande och menar att det gör det svårt för andra intressenter, som vill lägga bud.

– Jag hade väl önskat att man hade hanterat det på ett mer öppet sätt, deklararat vad man har tänkt sig och begärt in anbud efter det.