Norrköping

"Det luktar gammalt bajs"

1:40 min

Illaluktande bajshögar som drar till sig flugor är ett stort problem för boende i området Timmergata i närheten av Kolmårdens djurpark. Där tippas nämligen all gödsel från parkens djur.

– Det jag lider allra mest av är alla flugor, för vi kan inte sitta ute nu på somrarna och äta utan vi väljer att gå in för att äta, det är flugor överallt. Sen är det doften, men den är beroende på hur vinden ligger och då väljer man också att gå in. Nu luktar det inte lite bajs, utan nu luktar det gammalt bajs, det är jättetråkigt, säger Jeanette Landstedt som bor i området.

Cirka 150 meter från Jeanette Landstedts hus ligger en stor gödselhög på vallen och mittemot ligger gödselplattan som är full med avföring från djurparkens djur. Jeanette har bott i området i 18 år men aldrig tidigare har problemen med flugor och stank varit så stora säger hon.

– Ja det har förvärrats i år. Jag vet inte riktigt vad man ska göra som gemene man liksom utan vi har pratat med våra grannar och i år har man känt att det här är outhärdligt. Det är äckligt rent ut sagt, säger Jeanette Landstedt.

Tidigare har ett miljöföretag hämtat gödslet regelbundet från platsen, vilket inneburit att gödselplattan har räckt till gödselförvaring. Men sen förra sommaren har samarbetet upphört och djurparken ska nu själva sprida gödslet och det har inneburit att det blivit två gödselhögar som töms en gång per år istället för som tidigare två gånger per år.

Lennart Sundén, projektansvarig för djurdriften på Kolmårdens djurpark, säger att man nu till nästa år ska titta på en ny lösning.

- Nu när vi har fått reda på det här är det klart att vi ska titta på detta så man inte upplever det samma nästa år, säger han.