Universitetssjukhuset i Linköping Foto: Jan Persson/Informationcentrum
Landstinget

US kan bli riksenhet

1:35 min

US i Linköping kan få status av nationell enhet för könsbyten. Inom kort väntas rikssjukvårdsnämnden besluta om att ta in anbud från landstingen om en sådan enhet. 

–Jag sitter som representant för den här sjukvårdsregionen i rikssjukvårdsnämnden och där har den här frågan lyfts från vår ordförande, generaldirektören i Socialstyrelsen som tycker att vi behöver utlysa könskorrigeringar som en rikssjukvårdsverksamhet. Då ligger Linköping väldigt väl till, säger Marie Morell (M) landstingsstyrelsens ordförande.  

Nu ska berörda i landstinget och på universitetssjukhuset i nästa vecka börja diskutera om man ska lämna in en ansökan. Frågan har diskuterats tidigare i Östergötland, men då blev det inget, säger Marie Morell.

– Vi hade en möjlighet för ett antal år sedan att skicka in det som ett förslag, men vi valde då att inte göra det. Men nu kommer det så att säga andra vägen, från Socialstyrelsen själva. Det är ganska långa processer som kommer att ta ett tag men för att komma igång. Men för att komma igång tidigt har jag initierat att vi ska ha ett möte i nästa vecka, vi som är berörda av den här frågan.

Redan idag görs de allra flesta könskorrigerande operationer i Sverige i Linköping, där man även har hela vårdkedjan samlad. 

Även landstingsrådet Mats Johansson (S) stöder idén om en riksenhet i Linköping, inte minst för patienternas skull, säger han.

– Tanken med rikssjukvård är ju faktiskt att höja den medicinska kompetensen, öka effektiviteten och öka patientsäkerheten också. Det är faktiskt så att Östergötland och Universitetssjukhuset här har en dokumenterad kompetens på det här området och då är det logiskt att också försöka utnyttja det i ett nationellt perspektiv, säger Mats Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista