Östergötland

Bönder hoppas på höga spannmålspriser

1:03 min

Spannmålsbönderna i Östergötland kan få en god avkastning på sina skördar, trots den senaste tidens regnväder i länet. Eftersom det har regnat ännu mer i Skåne och Västergötland är det mycket av spannmålet där som inte kan skördas.

– Det beror på hur vädret ser ut framåt nu, men kan vi bärga skörden under bra förhållanden och få en bra produkt kan det helt klart bli bra priser. Det gäller både på höstvete, eftersom Skåne har det besvärligt samt grynhavre och maltkorn, säger spannmålsodlaren Mikael Pettersson i Östra Husby.

Mikael Pettersson säger sig hittills ha haft tur. En gynnsam sommar gjorde att vetet mognade tidigt och har därför redan skördats, ett par veckor tidigare än normalt. Med tanke på att det väntas en hel del regn framöver är det förmodligen det som räddat skörden i Östergötland.

Sämre har det varit i Skåne och Västergötland som haft så mycket regn att skördetröskorna på vissa håll stått still. Det kan göra att priset på spannmål blir högt för odlarna i Östergötland, och hamnar mellan 1,50 och 2,00 kronor per kilo.

– 1,70 eller 1,80 kronor kilot hoppas vi verkligen på, säger Mikael Pettersson.