Päivi Johansson (m) och Lars Stjernkvist (s) på presskonferens angående vårdskandalen i Norrköping. Foto Sofia Strindvall
Vårdskandalen i Norrköping

Kommunen självkritisk

1:16 min

Norrköpings kommun har nu utrett kommunens agerande när det gäller vårdskandalen på äldreboendet i Sandbyhov. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) presenterade idag en lista på förbättringar för framtiden.

I mars i år slog personal på äldreboendet i Sandbyhov larm om att två undersköterskor begått flera övergrepp på boende. Bland annat hade en äldre kvinna tvingats svälja sina egna spyor, och en annan fick sin egen knytnäve intryckt i munnen.

Sköterskorna blev avstängda från sin tjänst och händelserna anmäldes till Socialstyrelsen enligt Lex Sarah, men kommunen valde efter det att låta sköterskorna gå tillbaks i tjänst med endast en skriftlig varning.

Kommunstyrelsen är nu självkritisk till denna hantering, och säger i efterhand att undersköterskorna borde ha stängts av direkt och polisanmälts. I en tjänstemannarapport kring händelseförloppet framkommer att personalkontoret, som först fick ärendet på sitt bord, gjort bedömningen att personerna skulle stanna kvar på sina tjänster eftersom det inte fanns tillräckliga bevis. Sköterskorna förnekade i stort det som hänt och ord stod mot ord.

Lars Stjernkvist menar att ärendet "hamnat mellan två stolar", det vill säga personalkontoret som hade de två undersköterskornas intresse för ögonen, och vård- och omsorgskontoret som ska se till vårdtagarnas bästa.

Det var först i samband med att media under somaren började rapportera om händelserna som kommunen till slut beslutade att stänga av sköterskorna helt. Mycket kritik har också riktats mot kommunen då man inte gjort någon polisanmälan.

Under presskonferensen presenterade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och oppositionsrådet Päivi Johansson fyra punkter som kommunstyrelsen beslutat om:

  • Vårdtagarnas behov att få en god omvårdnad kommer alltid i första hand.
  • Anställda som fysiskt eller psykiskt kränker brukare ska inte arbeta kvar i kommunens verksamheter.
  • Så fort verksamheten misstänker att brott begåtts ska kommunen göra polisanmälan.
  • I det här fallet har uppmärksam personal agerat på ett helt korrekt sätt och slagit larm. Detta visar vikten av att ha ett välfungerande system för avvikelsehantering, klagomål och Lex Sarah anmälan.

Allt om vårdskandalen:

Foto: Maja Suslin/Scanpix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista