Sverige

Svårt hitta familjehem

1:31 min

För få familjer väljer att öppna sina dörrar för barn som behöver någonstans att bo. Många kommuner vittnar om att det är svårt att hitta rätt familjehem för de barn som omhändertas.

– Det som kan vara svårt är att hitta familjehem som passar ett speciellt barn. Det kan handla om funktionshinder eller att man har behov av att ha vuxna hemma, säger Johanna Franzén på barn- och familjeenheten i Nybro kommun.

Under 2010 var 1252 barn och ungdomar mellan 0 och 20 år placerade i boenden utanför det egna hemmet i Östergötland. 

Ett familjehem är ett hem där barnen kan bo som i en vanlig familj och få trygghet. Det handlar alltså inte om någon instiutition.

Men även om de som ställer upp för en viss ersättning är det svårt att hitta familjer. Det händer att barn, medan man letar efter ett lämpligt hem tvingas på på jourhem eller till och med på HVB-hem, där barn som behöver tillsyn dygnet runt finns.

Mattias Lilja, som arbetar på Valdemarsviks kommun, säger dock att det fortfarande går att hitta familjehem även om det kan vara besvärligt.

– Vi brukar alltid lyckas att hitta bra platser men det kan ta lite tid.

Kan de hamna långt borta, barnen?

Det har hänt att vi har fått söka oss utanför de närmaste kommunerna, men det viktigaste är att det är bra familjer.

Fakta: Placerade barn kommun för kommun i juli 2011

Boxholm 4
Finspång 104
Kinda 3
Linköping 324
Mjölby 94
Motala 113
Norrköping 431
Söderköping 22
Vadstena 20
Valdemarsvik 42
Ydre 0
Åtvidaberg 32
Ödeshög 36

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.