Foto:Karin Markhede/Scanpix
Linköpings universitet

Många vill bli läkare

1:23 min

Trycket på landets läkarutbildningar är fortsatt högt. I Linköping är läkarprogrammet universitetets mest populära program, även om ansökningarna är färre i år än tidigare.

– Vi hade 3795 behöriga till 82 platser, säger Åsa Forsman central samordnare på antagningsavdelningen på Linköpings universitet.

Brukar det se ut så?

 Det är ungeför 1000 färre än vad det har varit 2010 och 2009.

Den populäraste läkarutbildningen i landet finns på Karolinska Institutet i Stockholm, med drygt 1 700 förstahandssökande.

 471 blivande läkarstudenter hade Linköping som förstahandsval, vilket placerar universitetet på femte plats bland landets sju lärosäten med läkarutbildning.

En nyhet på läkarprogrammet i Linköping är att tio procent av platserna i år har vikts åt elever med tidigare arbetslivserfarenhet från vården.

– Det är för att bredda rekryteringen och sprida antagningen och att det inte bara handlar om betyg utan att man kan ha andra meriter som också är värdefulla, säger Åsa Forsman.

Hon tror att det även i fortsättningen kommer att vara populärt att utbilda sig till läkare.

– Det har sett ut så de senaste fyra åren och säkert ännu längre att det är läkarprogrammet som är det populäraste utbildningen vi har så det finns inget skäl att tro att det skulle bli annorlunda framöver.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista