Arkivfoto: IFK Norrköpings supportrar. Stefan Jerrevång/Scanpix.
Norrköping

Högriskmatcher kostar miljoner

1:34 min

Ikväll är det dags för den andra så kallade högriskmatchen i länet under årets fotbollssäsong. IFK Norrköping möter Djurgården hemma och som vanligt är polisbevakningen förstärkt med stora kostnader som följd.

I förra veckan mötte IFK, AIK på Nya parken. Ikväll kommer Djurgården till Norrköping och i nästa vecka möter Åtvidabergs FF, Hammarby på Kopparvallen. 

Östgötapolisens kostnader för att bevaka de tre så kallade högriskmatcherna landar någonstans kring två miljoner kronor.

Polisen kan inte gå ut med hur många som är i tjänst varje kväll, men förstärkning kallas in från grannlänen. Dessutom har man ställt krav på att larmbågar ska finnas vid ingångarna till Nya Parken för att undvika pyroteknik på läktarna, men den kostnaden står arrangören för.

Magdalena Lindgren som på onsdagseftermiddagen var på väg genom stan med en vän ser inga problem med att så mycket av polisens resurser läggs på fotbollsmatcher.

– Det viktigaste är ju att de som bor här känner sig trygga och det är det skattepengarna bör gå till. Det gäller väl evenemang överhuvudtaget, att polisen ska göra så att människorna känner sig trygga, säger Magdalena Lindgren och tillägger att hon inte är särskilt orolig för att det ska bli bråk på stan ikväll.

Djurgårdens supportrar kommer i busslast ner från Stockholm och har bokat restaurang Trädgår'n i centrala Norrköping som uppladdningsställe. Tobias Jakobsson som är delägare är inte rädd för att det ska bli några problem. Han tycker att rädslan för bråk kring fotbollsmatcher är lite överdriven.

– Det är bara kul att det kommer extra mycket folk och det är alltid härligt att det händer något inför en match.

En del förknippar supportrar med bråk, hur ser du på det?

– Det är vissa enstaka. Vanliga supportrar sköter sig väldigt bra och bidrar till bra stämning så där ser jag inte några problem alls.

Kring matchen mellan AIK och IFK Norrköping i början av förra veckan uppstod inga bråk och kriminalinspektör Gunilla Broman säger att det är svårt att förutse vad som är en rimlig polisinsats.

– Man får göra en beräkning för vad man kan tänka kan hända. Det är ju alltid svårt att förutse vad som händer, men vi måste vara förberedda. Det är det viktigaste och det tycker jag att vi är, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista