Linköping

Skolor vandaliseras under loven

1:17 min

Skadegörelse på skolor och förskolor kostar samhället miljontals kronor varje år. Bara i år  har Linköpings kommun drabbats vid ett 40-tal tillfällen och värst är det under skolloven.

– I ett område har det slagits sönder 50 till 60 rutor inom samma skolenhet och det är väldigt sorgligt, säger Hans Salomonsson som är säkerhetsansvarig vid Linköpings kommun.

Under ledigheterna och skolloven inträffar den mesta skadegörelsen och inbrotten på skolor och förskolor. Hans Salomonsson beskriver det gångna sommarlovet som en ganska vanligt sommar när det gäller antalet skador, inbrott och bränder.

Men en vanlig sommar i det sammanhanget betyder hundratals krossade fönsterrutor, klotter, förstörda bänkar och skador på skolfasader. Räknat i pengar kan det betyda miljoner i skattemedel som går till renovering och reparationer. Bara kostnaderna för sommarens krossade fönsterrutor kommer att överstiga en miljon kronor säger Hans Salomonsson.

– Vi kommer hamna på en miljon i år också. Det pekar däråt när det gäller kostnaden för fönsterglas. Då tar jag inte med de här övriga kringkostnaderna. Tar vi med dem får vi nog nog lägga på en till två miljoner kronor till i arbetskostnad.

Vad tycker du om det?

– Det är fruktansvärt.