Carin Carlsson, ordförande i Moderata Ungdomsförbundet i Östergötland. Foto: Raina Medelius/SR
Linköping

Vill stötta folket i Vitryssland

0:56 min

På många håll i världen genomförs idag manifestationer till stöd för det vitryska folket. I Linköping samlades medlemmar i flera politiska ungdomsförbund på Stora torget vid lunchtid.

Idag är det på dagen 20 år sedan Vitryssland frigjorde sig från ett Sovjetunionen i sönderfall och för många vitryssar har dagen blivit en symbol för frihet och demokrati.

I nuläget räknas dock Vitryssland som det mest odemokratiska landet i hela Europa och eftersom befolkningen där själva inte har möjlighet att demonstrera mot regimen, vill vi göra det i deras ställe, säger Carin Carlsson, ordförande i MUF i Östergötland som tagit initiativet till manifestationen.

–  Vi vet att regimen i Vitryssland blir störda av det här, att det påverkar dem. Och vi vet också att oppositionella i Vitryssland som kämpar för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter blir stärkta av att personer runt om i världen ställer sig bakom dem.

Tror du att någonting är på gång att hända där?

– Jag hoppas ju det, men det senaste valet visade väl att Lukasjenko inte är beredd att släppa ifrån sig makten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista