1 av 2
Lars Beckman (S) och Nybyggarpartiets Stefan Kemle har nu kommit överens om att ta över styret tillsammans med MP och V. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Carlsson (C) Foto: Sveriges Radio
Valdemarsvik

Maktskifte i Valdemarsvik

1:21 min

Efter närmare 30 år av borgerligt styre tar en ny majoritet nu över ledningen i Valdemarsvik. Igår kom S överens med Nybyggarpartiet om en ny allians med MP och V. 

– Det känns väldigt bra. Det var ju en oerhört omtumlande dag igår för oss Socialdemokrater och det kändes väldigt bra att kunna gå till vår grupp och presentera ett förslag till överenskommelse med nybyggarna, säger Lars Beckman (S).

Han får medhåll av Nybyggarpartiets Stefan Kemle, som konstaterar att förhandlingarna visat att de båda partierna är överens om väldigt mycket.

– Hade vi vetat att vi var så här nära varandra tidigare hade väl det här halvåret som nu har gått inte behövt vara så turbulent  utan då hade vi kunnat börja samarbeta direkt efter valet, säger han.  

Överenskommelsen innebär att de borgerliga partierna nu kommer att hamna i opposition för första gången på mycket, mycket länge. 

– Det blir en ny roll för oss som vi får försöka hantera på bästa sätt. Det är väl ingen av oss som är med idag som var med förra gången vi hade den här situationen, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Carlsson (C).

Bakgrunden till den senaste tidens politiska turbulens i Valdemarsvik är den svidande kritik som kommunledningen fick av revisorerna i våras.

Kritiken fick Nybyggarpartiet att rösta med Socialdemokraterna i kommunfullmäktige, vilket resulterade i att kommunstyrelsen inte fick ansvarsfrihet för 2010.  

Det fick i sin tur den borgerliga kommunledningen med kommunalrådet Anders Carlsson (C) i spetsen att ställa sina poster till förfogande.

De meddelade dock att de var beredda att sitta kvar tills KF utsett en ny politisk ledning, något som nu kommer att ske på måndag.

– Men vi kommer att fortsätta att ta vårt ansvar för Valdemarsviks kommun även i opposition, säger Anders Carlsson.

Finns det någon besvikelse eller bitterhet inom den tidigare majoriteten?

– Bitterhet kan jag inte säga, men det är klart att man är besviken över att man inte kan hålla ihop en majoritet.

Bland de Valdemarsviksbor vi pratade med under förmiddagen verkar beslutet vara välkommet.

– Det är väl inte helt fel. Det är ju de som är störst.

Men att Centern som styrt Valdemarsviks så länge nu blir av med makten, vad säger du om det?

Det är väl bra med lite nytt blod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista