Norrköping

Nu startar vargjakten

1:46 min

I kväll inleds skyddsjakten på den så kallade Vikbolandsvargen. Drygt 15 jägare ska delta i jakten, men enligt jaktledaren Lasse Ståhl är det inte alls säkert att vargen kommer att skjutas.

Det var i tisdags som Naturvårdsverket sa ja till skyddsjakt på den varg som under sommaren rivit ett 40-tal får på Vikbolandet utanför Norrköping. Från och med i kväll kommer jägare att sitta utplacerade på ett antal strategiska platser.

– Det är där han har gått tidigare, där vi har sett spår och naturligtvis där an har slagit till mot fårbesättningarna, säger jaktledaren Lasse ståhl.

Under skymningstimmarna kommer en handfull jägare att sitta utspridda på östra Vikbolandet för att försöka få syn på vargen.

– Vi sitter ju lite i skydd så att han inte ska upptäcka oss och så helst en bit upp så att vi har säkra skott nedåt.

Runt 15 jägare har fram till idag fått tillstånd att delta, men det blir sannolikt några fler. Alla kommer inte att vara ute samtidigt utan man jobbar efter ett speciellt schema.

– De flesta har jakttorn att sitta i. De finns ju där andra djur normalt rör sig och vi tror ju att även vargen följer de sträckorna.

Lasse Ståhl tvivlar dock på att vargen finns i området just nu eftersom det förekommit rapporter om rivna får i Tryserum i Valdemarsvikstrakten. Jaktperioden är dessutom relativt kort, fram till den 8 september.

– Det är ju en relativt kort tid så att vargen har ju oddsen på sin sida, helt klart. Är han dessutom i Tryserum, som vi tror, är ju chansen att skjuta honom inte så stor.

Fråga

Vargen får skjutas (23/8)

#text=4658804#under sommaren rivit ett stort antal får på Vikbolandet får skjutas. Det har Naturvårdsverket bestämt idag.

LRF ansöker om skyddsjakt

#text=4618179#har beslutat att ansöka om skyddsjakt på de vargar som attackerat får i Östergötland. (27/7)

Sofia Strindvall

Reporter
sofia.strindvall@sr.se

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.