Privatperson utmanar det Svenska alkoholmonopolet via internetförsäljning

Häromdan fick 50.000 svenskar, via e-post, ett erbjudande om att köpa öl å vin via en svensk hemsida på Internet. Magnus Bergquist är mannen som försöker utmana det svenska alkoholmonopolet och låta svenskar beställa vin för leverans hemma vid dörren. Han menar att Systembolaget inte alls har monopol på alkoholförsäljning.

Häromdagen fick 50.000 svenskar via e-post ett erbjudande om att köpa vin via en svensk hemsida på Internet. Magnus Bergquist är mannen som försöker utmana det svenska alkoholmonopolet via sin hemsida på nätet. Han låter svenskar beställa vin för leverans hemma vid dörren från ett lager i Tyskland. - Systembolaget har bara monopol på att driva vinbutiker i Sverige, inte monopol på försäljning, säger Magnus Bergquist till Nyheterna.

- Hans verksamhet är direkt olaglig, säger Petra Jofher som är jurist på Tullverket. Två svenska hovrätter har kommit fram till två helt olika domar när det gäller frågan om det är lagligt eller olagligt att föra in alkohol i Sverige via postorder. Högsta domstolen har nu bett EG-domstolen att säga sitt innan frågan avgörs.

Enligt Tullverket har Magnus Bergquist helt feltolkat rättsläget och enligt Petra Jofer så säger den svenska lagen att det är olagligt att ta in alkohol via postorder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista