Neurologen Anders Östberg tillsammans med en patient Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Mjölby

ME-sjuka får egen klinik

"En del kan få vänta 10-15 år på en diagnos"
1:50 min

Patienter med sjukdomen ME, eller kroniskt trötthetssyndrom, kan nu få hjälp vid en särskild klinik i Mjölby. Inom sjukvården är kunskapen om sjukdomen liten och det kan ta många år innan rätt diagnos ställs.

– Jag har nu mött personer som kommer från när och fjärran i det här landet och som kan ha haft sin sjukdom i tio till femton år utan att ha fått en klar diagnos, säger Anders Österberg, specialist inom neurologi.

Hur kommer det sig?

– Jag tror det är den okunskap, och delvis oförståelse, som finns inom sjukvården för den här typen av sjukdom.

Det finns uppemot 45 000 svenskar som lider av myalgisk encephalomyelit, ME. I Sverige kallas sjukdomen för kroniskt trötthetssyndrom.

Kännetecknet för ME är neurologiska besvär med försvagat immunsystem och problem med hormonsystemet. Men trots att sjukdomen har varit känd i många år, är det svårt för många läkare att känna igen symptomen.

– Det här är ju en neurologisk diagnos erkänd av WHO sedan många år tillbaka och tyvärr har det varit så att forskningen har det varit ganska ringa. Det börjar komma mer forskning idag. Men det finns inga prover att ta och det finns ingen röntgen att göra som säger om man har sjukdomen eller inte. Så det är en klinisk diagnos och det gäller att som doktor känna igen de här symptomen, säger Anders Österberg.

Arbetet med att bygga upp kliniken är forfarande i sin linda, men redan nu har många patienter vänt sig till Mjölby för att få hjälp.

– Glädjande för oss är att många har uppmärksammat detta och söker sig till oss för att åtminstone få diagnosen, kanske hjälp med intyg, men också för att få större förståelse för sjukdomen själva. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".