Ingrid Bergengren fick vänta i 16 år på sin ME-diagnos Foto: Tahir Yosef/Sveriges Radio
Mjölby

Diagnos tog 16 år

”Jag har skickats runt som en Svarte Petter"
1:25 min

De som drabbas av ME, eller kroniskt trötthetssyndrom, kan få vänta i många år innan de får rätt diagnos. För Ingrid Bergengren från Mjölby tog det 16 år innan hon slutligen fick sin diagnos. 

– Jag har skickats runt i vården som en Svarte Petter. Ingen har velat ta ansvar riktigt och jag har inte fått hjälp. Det har bara blivit värre och värre, säger Ingrid Bergengren.

Hon är en av runt 45 000 svenskar som fått diagnosen ME, Myalgisk Encephalomyelit, eller kroniskt trötthetssyndrom, som sjukdomen kallas inom den svenska sjukvården.

Av WHO klassas ME som en neurologisk sjukdom, men kunskapen om sjukdomen är liten inom den svenska sjukvården och många får vänta i många år på en diagnos. 

De som drabbas av sjukdomen får neurologiska besvär, försvagat immunförsvar och problem med hormonsystemet.

– När jag mådde som sämst fick jag välja mellan att bli långtidsinlagd på sjukhus eller att bli vårdad i hemmet. Jag hade sådana fruktansvärda problem med muskler och leder att jag inte kunde gå och inte äta själv.

Men till slut, efter 16 år, fick Ingrid Bergengren veta att hon led av ME. Det betyder att hon efter många års lidande nu kan få rätt behandling för sin sjukdom.

– Efter att jag fick min diagnos förra året har jag fått behandling och en ökad förståelse för vad jag kan göra själv för att må bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".