BRÅ utreder våldtäker

Linköpings lokala avdelning av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, välkomnar den kartläggning som BRÅ ska genomföra för att få mer kunskaper om våldtäkter och dess orsaker.

- Hittills i år har 10 våldtäkter anmälts i Linköping, de flesta har skett inomhus och offret har varit över 15 år. Därför tror jag att det finns ett stort antal våldtäkter som aldrig anmäls, säger Gunilla Hjulin som är samordnare på Linköpings lokala BRÅ. Sedan 1990 har rådet arbetat med förhindra våldtäkter å annat våld i Linköping.

Gunilla Hjulin tror att man måste förändra metoderna för att förhindra våldtäkter, och att man måste börja informera unga människor.

Enligt Gunilla Hjulin snedvrider till exempel dokusåpor och reklam unga personers syn på sexualitet, och att man därför måste skapa nya värdegrunder. Det kommer bland annat att ske i Skäggetorp under hösten då man ska arbeta med  diskussions-grupper som ska handla om att killar och tjejer ska visa varandra respekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".