Landstinget

Ambulanssjukvårdarna hinner inte äta

1:47 min

Arbetsmiljön för ambulanssjukvårdare i Östergötland har stora brister. Nu är Socialdemokraternas gruppledare i landstinget, Mats Johansson, trött på det och kritiserar den borgerliga majoriteten och Vrinnevilistan för att inte ta tag i situationen.

– Jag är lite förvånad över att man är så pass passiv. Är man förtroendevald inom landstinget då måste också Vrinnevilistan och de fyra borgerliga partierna agera, säger Mats Johansson, oppositionspolitiker (S) i landstinget.

Ambulansförarna i Östergötland har det tufft på jobbet. Ett arbete som ofta är på liv eller död kräver hög koncentration, men arbetsdagarna är långa och flera gånger i veckan hinner personalen inte få i sig lunch.

– Ja, när man inte får äta, då mår man inte bra. Och då är det faktiskt risk för att patienterna kan bli lidande. När blodsockret sjunker så gör man inget bra jobb. Oftast börjar vi åtta och vi kan få vänta till tre, halvfyra innan vi får äta, och det är på tok för lång tid, berättar Urban Åberg, ambulanssjukvårdare i Motala.

Enligt Mats Johansson är det kommunikationsproblem mellan landstinget, de privata ambulansföretagen och SOS alarm som gör att personalen hamnar i kläm. Mats Johansson kommer nu att ta upp frågan på landstingsfullmäktige imorgon och tycker att ett första enkelt steg mot att förbättra arbetsvillkoren vore att ha ett möte med alla inblandade parter.

– Min bild är att vi just nu är i en situation där det är väldigt enkelt att flytta ansvaret till någon annan nivå; det är någon annans fel att den här situationen finns. Och då finns det en mycket enkel lösning, nämligen att samla alla parter som har en roll att spela diskutera fram lösningar och förbättra situationen, säger Mats Johansson.