Kulturombud för skolbarn i Linköping

Alla skolelever i Linköping får från och med nu veta vad som händer i kulturlivet i staden via så kallade kulturombud.

Kulturombud är ingen ny företeelse, de finns i många städer i Sverige. Men i Linköping har de lyst med sin frånvaro de senaste tio åren.

De cirka 70 ombuden på grund- och gymnaiseskolan har alla fått en pärm med vad kulturaktörer i stan erbjuder. Det kan till exempel vara Ung scen öst, länsmuseet, Gamla Linköping, Skylten eller Sagateatern det handlar om.

Och kulturombuden som förväntas lägga runt 2 timmar i månaden på uppdraget - helt oavlönat - får möjlighet till fria eller rabatterade evenemang mot att de sprider informationen om vad som är på gång på kulturfronten till kollegor som i sin tur informerar eleverna.

Men även om eleverna informeras om kulturen så är det inte säkert de får ta del av den via skolan, eftersom den ofta kostar pengar. Något som man får diskutera framöver, säger ombudens samordnare Anna Carlqvist på kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista