Sveriges Radio granskar

Pension för miljoner

1:57 min

Årligen betalar de östgötska kommunerna och landstinget flera miljoner i visstidspension till politiker, som i många fall själva valt att lämna sina politiska uppdrag. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Många av dem kan få pengarna fram till den dag de fyller 65 år. En av de politiker som får pensionspengar är den tidigare landstingspolitikern och vänsterpartisten Björn Grip:

– Jag tycker det är viktigt att det finns en grundtrygghet för dem, som tar ekonomiskt ansvar, konstaterar Björn Grip, men håller samtidigt med om att villkoren är förmånliga.

Björn Grip har jobbat i 18 år som politiker, men 2007 slutade han med sina politiska uppdrag. Varje månad får han 30 000 i visstidspension. Hans avtal med landstinget gör det möjligt för honom att ha en egen inkomst på 20 000 i månaden utan att det påverkar hans pension, sammanlagd blir det alltså 50 000 i inkomst och pension. Men i grund och botten är han emot de förmånliga vilkoren, säger han:

– Vi har i vårt parti, och det gäller mig också, försökt att begränsa utvecklingen mot allt för förmånliga villkor.

Sveriges Radio har frågat landstinget och kommunerna i länet hur många politiker som idag får visstidspension. Bara sex kommuner och landstinget svarade på vår fråga. Av svaren framgår att de sex kommuner och landstinget tillsammans det senaste året betalade omkring fem miljoner kronor till 25 före detta politiker. Politikerna får pengarna utan att ha krav på sig att söka nytt jobb.

Tidigare kommunalrådet i Norrköping, socialdemokraten Mattias Ottosson, är en av de yngsta som nu har rätt till visstidspension. I teorin kan han få drygt 30 000 kronor i månaden fram till år 2035:

– Jag har ingen ambition att nyttja det här fram till dess jag blir ålderpensionär. Redan idag tar jag inte ut full pension och jag hoppas det så fort som möjligt kommer att trappas ner, så jag kommer att utnyttja det så lite som möjligt, säger Mattias Ottosson i en kommentar.

SKL överväger översyn av politikerpensioner

#text=4706519#SKL, överväger efter Sveriges Radios granskning att göra en översyn av reglerna för kommun- och landstingspolitikers visstidspensioner.

"Stolt över dygnetrunt-jobb"

#text=4707183#av de politiker som första halvåret i år fick ut visstidspension hör till den rödgröna sidan, men det finns också många allianspolitiker. Detta trots att allianspartierna vill ses som arbetslinjens främsta förespråkare. (Ekot)

Får miljonpension trots avgång

#text=4706449#året har landets kommuner och landsting betalat ut över 70 miljoner kronor i pension till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag. I många fall är de garanterade 100 000-tals kronor om året fram till att de fyller 65. (Ekot)

Tahir Yousef

Reporter
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.