Norrköping

Samarbete ska ge säkrare väderprognoser

1:48 min

Om några år kommer Sverige och Norge att ha gemensamma väderprognoser. Det är SMHI som har tecknat ett samarbetsavtal med sin norska motsvarighet och syftet är att förbättra kvaliteten och säkerheten i prognoserna.

– Vi vill höja kvaliteten i väderprognoserna, både från norsk och svensk sida, säger Lena Häll Eriksson, generaldirektör på SMHI i Norrköping.

Samarbetet är en förutsättning för att kunna förbättra och utveckla modeller som räknar ut väderprognoser, eftersom det kräver omfattande datorkapacitet. Det kommer att ges mer detaljerad information över mindre områden när det i framtiden ska göras en väderprognos för båda länderna.

– Norge och Sverige ligger geografiskt sett tillsammans på ett fördelaktigt sätt och då är det ju mycket bättre resursmässigt, att räkna ut en prognos för bägge länderna, säger Anton Eliassen, direktör för det norska meteorologiska institutet.

Kommer det här att göra väderprognoserna säkrare?

Ja, vårt första mål är att köra en avancerad modell på ett geografiskt gitter som har en upplösning på två och en halv kilometer i horisontal riktning och det ger möjligheter för detaljerade väderprognoser. Jag är säker på att både vi och SMHI ska få den informationen ut till allmänheten genom bland annat nätet, säger Anton Eliassen.

Om allt går enligt planerna ska den nya gemensamma väderprognosen vara verklighet år 2014. 

– Det är banbrytande, det finns ingen motsvarighet i Europa, säger Lena Häll Eriksson.

– Jag ser att vi utnyttjar skattebetalarnas pengar på ett bättre sätt i både Norge och Sverige än vad vi annars hade gjort, säger Anton Eliassen.